Софийска градска прокуратура образува (СГП) досъдебно производство във връзка със самолетната катастрофа от 2 април т. г., случила се на територията на Република Северна Македония, при която загинаха четирима български граждани, съобщиха от прокуратурата.

Самолетът се разби на 2 април северозападно от връх Солунска глава. На място бяха открити телата на загиналото четиричленно семейство.

Досъдебното производство се образува за това, че в деня на инцидента на територията на Северна Македония неизвестен повредил или допуснал да се повреди малък самолет тип "Чесна" с немска регистрация и при катастрофа на борда на самолета е настъпила смъртта на повече от едно лица - загинали са четирима български граждани, членове на едно семейство.

В хода на разследването ще бъдат разпитани служители на дирекция "Консулски отношения" в МВнР, запознати със случая, представители на ръководството на въздушното движение на Северна Македония, ще изяснят данните за силна турбуленция и за загубен контрол от пилота над въздухоплавателното средство.

СГП ще изиска информация относно назначените до момента експертизи в Северна Македония, в т.ч и за резултатите от същите, и след съгласуване с наблюдаващия прокурор ще се назначи извършването на допълнителни такива с цел установяване наличието на повреда на самолета.

Разследването ще бъде възложено на следовател от НСлС заради фактическата и правната му сложност.