33-годишният мъж, за когото снощи Нова телевизия съобщи, че е станал втора жертва на наводненията в Тетевенско, е починал от здравословен проблем, а не се е удавил. Това съобщиха официално от Окръжната прокуратура в Ловеч във връзка с информациите за смъртния случай в река Вит. 

Тялото на младия мъж е транспортирано в Съдебна медицина в Ловеч и в момента се извършва аутопсия, която ще покаже точната причина за леталния край, уточниха от държавното обвинение. 

Ситуацията в Тетевенско обаче остава тревожна. Нивата на реките Вит и Осъм са се покачили значително след падналите валежи през последното денонощие. В Тетевен и Рибарица тази сутрин са измерени 200 см, при 130 см вчера, съобщиха от хидрометеорологичната станция в Ловеч. Снощи нивото на водата е достигнало до критичните 300 см, но след спирането на валежите е спаднало с метър, добавиха от там.

Нивото на река Осъм в Ловеч и Троян е 150 см, като се е покачило почти двойно от вчера. Най-много дъжд е валял в Черни Осъм - 61 литра на кв.метър. В останалите части на Троянско и Тетевенско валежите са били между 25 и 50 литра на кв.метър.

В Тетевенско обстановката се нормализира, въпреки че има нови активирани свлачища на пътя Тетевен - Черни Вит, съобщи областният управител Георги Терзийски, цитиран от БТА.

На Пътя Румянцево - Златна Панега има наводнен участък от пътното платно и шофьорите следва да се движат с повишено внимание.

Поради повишена мътност на водата от водоизточниците с нарушено водоподаване са Тетевен и Рибарица, както и две населени места в община Ябланица, а в община Луковит нямавода в града и в още четири села.

Областният управител съобщи още, че на вчерашното извънредно заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет е било решено да бъдат отпуснати на Община Тетевен около 51 хиляди лева за покриване на направените разходи за справяне с бедственото положение. За останалите над 6,2 милиона лева щети за всеки обект ще се кандидатства поотделно. Комисията е отпуснала и средства на Агенция "Пътна инфраструктура" за аварийно-ремонтни дейности по поречието на река Вит, добави Терзийски.