Районна прокуратура в Казанлък е наредила разследване на инцидента, при който 10-годишно момче от Крън беше жестоко нахапано от 50-килограмово домашно куче от породата Кане корсо. Досъдебното производство срещу стопанката е за това, че не са положени достатъчни грижи за гръбначно животно, което се намира под неин надзор, в резултат на което е причинена средна или тежка телесна повреда.

До момента е установено, че на 30 май 48-годишната С. Б., която отглеждала кучето, го извела на разходка без повод и намордник. Инцидентът станал около 18.00-18.30 часа на улица в града, по която минавало детето. Според нейните обяснения то поискало да погали животното, което предизвикало реакцията му.

Кучето причинило на детето множество наранявания от ухапвания, съсредоточени в областта на лявото рамо, гърба и дясното бедро. Случилото се било възприето и от други лица, намиращи се в близост, които оказали съдействие на детето и сигнализирали полицията и спешна медицинска помощ.

Скрийншот: YouTube/TVN

Първа помощ на детето е оказана от екип на филиала по Спешна медицинска помощ в Казанлък и детето е прието в хирургично отделение на МБАЛ "Д-р Христо Стамболски". В медицинско удостоверение е записано, че са установени множество разкъсно-контузни рани от ухапвания от куче, като тези травматични увреждания причиняват разстройство на здравето от характер на лека телесна повреда.

На собственичката на кучето е издадено Разпореждане на основание чл. 64 ал.1 от Закона за МВР за стриктно спазване Разпоредбите на Наредба 1 на Общински съвет на Казанлък, и по-конкретно да не разхожда кучето си свободно и без намордник по улиците и тротоарите на населеното място.

По случая активно се събират доказателства, уточниха от прокуратурата.

Вчера нахапаното момченце, което се казва Марк Жан Уекстеен, разказа:

"Кучето се подразни, защото изтичах, скъса синджира и започна да бяга след мене. Събори ме на земята. После аз изпищях за помощ там и едни хора дойдоха, хвърляха камъни по кучето само и само да ме разтърват".

Скрийншот: YouTube/MG Presstv

 Близо 10 минути петима мъже опитвали да отместят 50-килограмовото куче. 

"Детето - буди се нощем, боли го, неспокоен е", каза бащата на детето Юсеин Казалиев

Той подчерта, че собствениците на агресивното куче не са потърсили семейството, за да разберат как е синът му.

"Не са ни потърсили, вече четвърти ден никой не се е обадил, никой не е питал за него".

Майката на Марк обаче заяви, че само извинение няма да е достатъчно за това, което е причинено на детето й, и очаква да има санкции, защото стопанката е водела огромното куче на повод, който бил вече късан и вързан със сезал.