Притеснени италианци спаха на открито тази нощ и едно дете се самонарани, скачайки от балкон, след като южната част на страната беше разтърсена от девет труса в рамките на два часа рано миналата вечер, предаде Асошиейтед прес.

Общо 18 труса са регистрирани за последните 24 часа.

По данни на италианската сеизмологична агенция най-силният трус е бил с магнитуд 5,1 а следващият по сила - 4,4. Епицентърът беше близо до Монтелчифоне в област Молизе на дълбочина 9 км.

Трусовете повредиха балкони, напукаха стени и доведоха до срутване на необитаеми жилища в област Молизе. Няма данни за пострадали пряко от земетресението, но младо момче си причини леки травми, скачайки от балкона на жилището си.

Снимки: Официален сайт

Шокът предизвика страхове за активния вулкан Везувий в град Неапол. Франческа Бианко, директор на обсерваторията във Везувий, съобщи пред агенция АНСА, че е получила вълна от обаждания от притеснени жители.

Губернаторът на Молизе призова гражданите да се успокоят, подчертавайки, че въпреки оправданите им притеснения и страхове, засега има само дребни материални щети.

В същия район имаше трус с магнитуд 4,2 през април и друг с магнитуд 4,7 във вторник вечерта. И двата нанесоха само незначителни щети.