Пожари, бушуващи в бразилския район Пантанал, най-голямата влажна тропическа зона на земята, заплашват природен резерват, известен като местообиталище на най-голямата популация на ягуари в света, предаде Франс прес.

Там са изпратени подкрепления за борба с огнената стихия в резервата Енконтро дас Агуас, който е в близост до границата с Парагвай. Оказана е помощ на две жени и седем деца, чиито къщи са били обкръжени от пламъците. Противопожарните екипи се опитват да опазят и 140 моста, за да не се окаже изолирано местното население.

Пантанал е в южния край на амазонската гора и се простира от Бразилия до Парагвай и Боливия, отбелязва Франс прес. В района е най-голямата концентрация на птици и каймани на планетата, но също и на ягуари, които са определяни като почти застрашен от изчезване вид от Международния съюз за опазване на природата.

Тази година в бразилската част на Пантанал има рекорден брой пожари - 12 102. Те са повече от пожарите през 2018 г. и 2019 г. взети заедно.

През юли сателити показаха, че в района има 1684 пожара, тоест три пъти повече отколкото през юли 2019 г. На 7 август бразилските власти поставиха началото на операция, целяща да намали въздействието на тези пожари и 122 пожарникари се борят сега с огнените стихии, подкрепяни от пет самолета цистерни.