Пожарът в Сакар планина - на границата на областите Хасково и Стара Загора се разраства. Въпреки че пожарът е между три села - Полски Градец, Светлина и Мъдрец, засега няма опасност за хората и населените места.

Областният управител на Стара Загора Иван Чолаков обяви частично бедствено положение за землището на с. Полски градец, община Раднево, където избухна пожара от 14:00 ч.

Пътят между Полски градец и с. Светлина е затворен. Горят предимно широколистни гори, както и иглолистни. В резултат на влошените метеорологични условия, свързани с появата на силен вятър, пожарът е обхванал значителна площ, съобщиха от областната управа.

В борбата с огнената стихия са включени хеликоптер от 24-та авиобаза "Крумово" на ВВС, тежка техника от "Мини Марица-Изток", осем пожарни от Стара Загора, две - от Хасково. Очаква се подкрепа от Пловдив, съобщиха от областната управа на Стара Загора.

В късния следобед на място пристигнаха управителят на рудник "Трояново-север" Стойко Башалов, ръководителят на отдел "Сигурност" в дружеството Любчо Василев и булдозеристът Георги Богданов. С минната техника веднага започна прокарването на просеки и гасене на пожарите в труднодостъпни места около селата Изворово и Йерусалимово. Овладяването и потушаването им са затруднени заради силния вятър в района.

"Работим и от въздух и от земята, тъй като като вятърът за много кратко време разви пожара в големи мащаби. Не мога да кажа колко декари. Работим с техника на "Мини Марица-Изток" и ТЕЦ-2 с тежка верижна техника, с хеликоптер от ВВС. Целта ни е да защитим военното поделение, което е зад мен, с просеки и водна защита и съответно пред мен цялата полоса, която е обхваната, за да може да я обиколим на време, за да не ни изпревари и съответно посоката на разпространение към с. Полски Градец да спре", обясни комисар Стоян Колев - директор на РСПБЗН-Стара Загора.

По димуте му към момента за Полски Градец няма опасност. За Мъдрец посока запад - също. За посока Светлина, огнеборците от Хасково са там, и очаква и там се справят добре.

"Лошото е, че вятъра както виждате се засилва и бързаме, за да успеем да заградим пожара", каза комисар Стоян Колев.

Гасенето ще продължи през цялата нощ, а два от големите пожара в Хасковско вече са потушени. Локализиран е и пожарът край село Брягово, заради който беше обявено бедствено положение в община Хасково.