Подновява се гасенето на пожара над Котел, който избухна в местността Сухи дол на обяд вчера. Към момента ситуацията е под контрол, въпреки че огънят вчера беше на километър от първите къщи на града.

Акцията беше прекратена през нощта поради риск за живота на огнеборците.

Снимка: YouTube sceenshot

"Пожарът обхвана близо 2000 декара сухи треви и папрати в района на Котел. Огънят е обхванал частично и боровата гора", каза за БНР комисар Владимир Демирев, директор на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Сливен.

Той обяви, че в момента в гасенето са включени всички сили и техника на противопожарната служба в Котел, подкрепени от екипи от Сливен.

Огънят се разраства заради силния вятър в района, а в Котел има опасност от задимяване, каза комисар Демирев:

"Дори и в момента има задимяване на града, защото вятъра духа към града. Целта ни е да не допуснем да стане върхово горенето в боровата гора и да се усложни още повече ситуацията".

Запитан дали ще бъдат повикани подкрепления, комисар Демирев отговори:

"Повикали сме. Имаме два екипа от Котел, два от Сливен изпратени. От Омуртаг в момента пътува, сме поискали помощ. Сили на горското стопанство в Котел, всички са мобилизирани, доброволното формирование на общината и допълнително от горските стопанства".

Очаква се и два екипа от военните формирования на армията.

Все още не е ясна причината за възникването на пожара.

 "На това място ходят и няколко стада, така че е възможно огънят да е бил предизвикан по невнимание. Това са големи открити площи с много суха трева, защото не е валяло от 40 дни", каза кметът на Котел Коста Каранашев.