Пожар остави семейство от Калофер с две деца и възрастна двойка без дом, след като покривът на къщата им изгоря напълно, предава Нова тв. Щетите от инцидента са големи, а след пламъците домът им не е годен за обитаване. Светкавично местните жителите започнаха кампания в помощ на пострадалите.

Петя и малкото й дете са били в къщата, когато избухва пожар. За минути пламъците погълнали целия покрив. "Почукаха на прозореца да излизаме, защото покривът гори. Те веднага спряха тока от таблото и излязохме и чакахме пожарната да дойде", разказва Петя.

"Бях на работа, не съм бил вкъщи, жена ми си беше вкъщи, тя е видяла. Целият покрив и долу всичко е във вода, двата етажа, 4 стаи с бани, плочата всичко е напукано", разказва съпругът на Петя.

Кадър: Нова тв

Два екипа огнеборци се отзовали на сигнала за пожара и започнали да гасят стихията. Бетонната плоча на къщата е спасила жилищната сграда от цялостното й опожаряване. Вероятната причина за инцидента е късо съединение.

"Ако не бе плочата бетонна, може би всичко щеше да изгори. При такава температура знам, че тя се нагрява, може да се напука, може да се наложи ремонт, но спаси цялата къща", обяснява кметът на Калофер Румен Стоянов.

Светкавична е реакцията на жителите на Калофер, които вече изявиха готовност да помогнат на младото семейство, което остава на улицата с 3-месечното им бебе и по-голямото им дете. От местното кметство ще организират и кампания за набиране на дарения, с която да се възстановят щетите, нанесени върху дома на семейството.