Пожар изпепели покрива на Ректората на Медицинския университет в Плевен. Двадесет огнеборци с пет противопожарни автомобила участваха в потушаване на огъня. Няма пострадали, нанесени са материални щети.

Вижте снимки >>

Сигналът за пожара в сградата на висшето училище е получен в 12.45 ч. и веднага са изпратени наличните екипи. Евакуирани са всички студенти и служители на администрацията на университета, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Плевен.

Огънят е потушен за час и десет минути, съобщи ректорът на МУ проф. Добромир Димитров пред БНР.

Снимка: БТА

Пламъците се виждаха от много краища на града, а силният дим затрудни движението. Сега вече е спокойно, посочи още той.

По първоначални данни са унищожени около 800 км.м. покривна конструкция, съобщи ректорът.

По думите му пожарът е избухнал в централния корпус на университета - Ректорат 1 и противопожарната система на университета е сработила, което е довело до своевременната евакуация на всички студенти и администрацията.

"За щастие, само материални щети има. Имаме ремонт, но в източното крило, а пожарът започва в южното. Ще изясняваме дали има причинно-следствена връзка между двете", каза  още проф. Димитров.

По-рано днес Велина Дукова от пресцентъра на Медицинския университет пресположи, че "най-вероятно е предизвикан от текущия ремонт точно на покрива на ректората от външни фирми".

Вижте кадри от огнената стихия >>