Незлонамерена човешка грешка е най-вероятната причина за трагичния инцидент с кислородната система в "Пирогов", който доведе до смъртта на двама души. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев в сутрешния блок на bTV.

"Не е минало без човешка намеса", каза той и уточни, че не се касае за злонамерен акт. Ще има следствие и ще се установи по безспорен начин причината, увери Дончев.

Той допълни, че инженери ще обследват още в сряда конструкцията на сградата, за да е сигурна първоначалната оценка, че тя не е нарушена. Първоначалните оценки на всички специалисти са, че сградата не е опасна.

По-рано днес от брифинга на властите и ръководството на болницата стана ясно, че двете жертви на взрива и последвалия пожар в "Пирогов" са тежко болни пациенти на 55 и 68-годишна възраст.

Здравният министър Кирил Ананиев уточни, че 32-ма са били изведени от Второ вътрешно отделение и животът на нито един от пациентите не е в опасност. Един пациент и няколко спасители са с леки обгазявания. В опасност е бил животът на повече от 80 души.

Софийска градска прокуратурата е образувала досъдебно производство за инцидента в "Пирогов", съобщи зам.-градският прокурор на София Зорница Таскова.

Разследването е за причинена смърт на повече от едно лице. Наказанието при такива случаи е от три до десет години затвор.

Прокурор Таскова обясни, че в момента се извършват процесуално следствени действия на мястото на инцидента. Предстои назначаване на експертизи и разпити на свидетели.

Близките на пациентите от Второ вътрешно отделение на болницата могат да потърсят информация за тях на тел. 02 915 45 40.