20 регистрационни номера на автомобили изплуваха от наводнението в Пловдив от сутринта. Те са прибрани в "Пътна полиция" на ул. "Напредък" 2 срещу Руския пазар, съобщи пред БНР пиарът на инситуцията Ботьо Гиргинов. Създадена е организация хората, които са загубили номерата си, да ги получават срещу представяне на регистрационен талон на колата. При необходимост на място ще им се съдейства за монтиране, като за това не се заплаща.

За улеснение на хората, информацията ще се обновява непрекъснато като се публикуват снимки, в това число и в социалните мрежи, уточни Гиргинов. От Районите полицейски управления периодично носят в сградата на "Пътна полиция" новооткрити номера", вече трима души си ги получиха обратно.

Около 70 литра на квадратен метър са били валежите вчера в Пловдив, като са паднали в изключително кратък срок. Количество, което се е очаквало да се извали за два дни. Това каза пред журналисти директорът на ГД "ПБЗН" главен комисар Николай Николов, който през цялата нощ бе на критичните точки в Пловдив. Той добави, че не е имало евакуация на хора заради проливния дъжд, ако не се смятат изведените около 30 души от автомобили, намиращи се на критични места в града.

Не е обявявано бедствено положение в Пловдив, защото на този етап това не е било необходимо - няма човешки жертви, а материалните щети са в рамките на нормалното за такъв вид бедствие, подчерта министърът на вътрешните работи Младен Маринов, цитиран от БТА. Градът може да се смята за отводнен. По думите на Маринов най-тежка е била ситуацията около полунощ, когато никой не е очаквал, че сутринта гражданите ще могат спокойно да отидат на работа.

Той уточни, че критичните точки в града са били 12, една от които е в района на управлението на НКЖИ, където е имало опасност да бъдат залети всички електрически табла и да бъде изключено напрежението по цялата жп линия. В помощ на пловдивските пожарникари са дислоцирани техни колеги от Кърджали и София със съответната техника, като всички заедно са реагирали много бързо и адекватно, каза още министърът.

Снимки: БНР

Валежите извън Пловдив са в по-малки количества, всички диги, канали и реки са в нормално състояние, няма опасност от преливане, каза областният управител Здравко Димитров.

От Пловдив министър Маринов отпътува за Велико Търново, където има проблем с река Янтра. Според него на този етап нивото на водата не се покачва, но трябва да се вземат необходимите превантивни мерки, за да не се допусна тя да излезе от коритото.

Хората и техниката на фирмата "Чистота" в Пловдив са били на улицата в 4.00 часа сутринта, каза директорът на предприятието Иван Стоянов. Благодарение на това улиците и шахтите са почистени, а градският транспорт се движи от сутринта без проблеми, добави той. Според него проблемът за наводнението не са дъждоприемните шахти, които, по думите му, са работели нормално. Като основна причина той посочи огромното количество дъжд, изваляло се за много кратко време, което шахтите не са могли да поемат.