Пилот предизвика извънредна ситуация на летище "Схипхол" в Амстердам, след като натиснал по невнимание паник бутона на борда на самолет, съобщиха световните агенции.

Първоначално Холандската кралска военна полиция обяви, че има "подозрителна ситуация" на летището, а в туит, публикуван в официалния акаунт на летището, се казваше също, че полицията разглежда "ситуация на борда на самолет".

На място веднага бяха изпратени специализиран отряд и два медицински хеликоптера. Свидетели пък съобщаваха, че на летището пристигат много линейки с включени сирени.

Кадър: Туитър

По непотвърдена информация самолетът е "Air Europa" и е трябвало да отлети за Мадрид. Докато пътниците се качвали, капитанът е натиснал паник бутона за отвличане. В този момент са се били качили 27 пътници.

Министърът на правосъдието и сигурността на Холандия е напуснал парламентарна сесия, а премиерът Марк Рюте е прекъснал дебат за образованието заради ситуацията на летището.

Малко по-късно холандската полиция съобщи, че пътниците и екипажът са свалени и са в безопасност.

Летището в столицата на Холандия е третото най-натоварено в Европа, след лондонското "Хийтроу" и парижкото летище "Шарл де Гол".