Прокуратурата ще поиска постоянна мярка за задържане на шофьора, който тази сутрин около 4.45 ч. на главния път София - Варна, в района на тетевенското село Български извор, прегази пешеходка. Това съобщи на извънреден брифинг в селото окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков, цитиран от БТА.

По думите му инцидентът е станал на прав участък. Автомобилът, управляван от мъж от с.Петревене, е навлязъл в насрещната лента за движение, разсякъл е предпазната мантинела и е блъснал 52-годишната жена, която се е движела по тротоара. Тя е попаднала под гумите на автомобила, влачена е няколко метра, след което колата събаря и електрически стълб.

Блъсната пешеходка не е имала никакъв шанс за оцеляване, казаха от прокуратурата. Главата й била буквално размазана.

Жената се е движила по тротоара на 5-6 метра разстояние от своята майка, когато колата я връхлита. Трагедията се е разиграла пред очите на майка й, с която отивали на работа. Майката не е пострадала при катастрофата.

След инцидента виновният водач и двамата му спътници - мъж и жена, които са се прибирали от сватба, са излезли от автомобила, изоставили са го и са се укрили в село Петревене, докъдето са стигнали с друга кола.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Ловеч старши комисар Милен Маринов каза, че тримата са били обявени за издирване и около 9.30 ч. след претърсване на 12 къщи в с.Петревене са открити и задържани. Не са оказали съпротива, взети са им кръвни проби, които ще покажат дали има наличие на алкохол в кръвта на водача. Първоначалните проби за алкохол и наркотици са били отрицателни.

31-годишният шофьор на автомобила до момента е с установени 15 нарушения на Закона за движение по пътищата. Прокурор Вълков уточни, че тримата са задържани за срок от 24 часа. Утре на шофьора ще му бъде взета мярка за задържане "72 часа", след което ще му бъде поискана и постоянна мярка за задържане под стража. Все още се уточнява квалификацията на извършеното от него деяние.