С изрисувани с червена боя свастики и нецензурни изрази осъмнаха Братската могила и паметника на починалите след войната в полева болница червеноармейци и волнонаемни в центъра на Стара Загора.

Полицията издирва авторите на ванданския акт, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Поруганите паметници се намират в парк "Пети октомври". Районна прокуратура - Стара Загора е образувала досъдебно производство за извършено престъпление по чл.216 ал.1 от Наказателния кодекс. Към момента се проверяват всички версии и се извършват неотложните процесуално-следствени действия.

Свастиките се появиха броени часове след като и на двете места бяха положени цветя и венци в памет на пострадалите от войната и фашизма за 11 април.

"12 април 2019-а. 8,30 часа. Братската могила в парк "Пети октомври". На центъра на Стара Загора. Само преди няколко часа там бяха поднесени венци и цветя в знак на почит към пострадалите от войната и фашизма. Свастика и Псувня! Интелект... Апропо, тия дни Стара Загора получи приз за Сигурен град или нещо от сорта. Ай , гиди...", написа във фейсбук Христо Христов тази сутрин.

Депутатът от БСП Георги Гьоков призива във Фейсбук органите на реда да реагират с цялата строгост на закона, за да не се създава усещане за безнаказаност, което би довело до повторни хулигански прояви.

Той отправи апел и към гражданите на Стара Загора да се противопоставят на оскверняването на монументите. Ние сме тези които живеят и ще продължат да живеят в този град, който няма как да е "добро място за живеене", след като допуска да се поругават и оскверняват антифашистките и военните му паметници, отсече Гьоков.

Вандалската проява е поредна в града, въпреки обещанията след последната "акция", че ще бъдат монтирани видеокамери , това все още не е факт.

Под Братската могила в централния старозагорски парк "5 октомври" са погребани тленните останки на местни антифашисти, сред тях има и евреи. Паметникът е дело на проф. Валентин Старчев. Паметникът в парк "Митрополит Методи Кусев" е на починали през 1945 година от раните си по фронтовете и тежки заболявания в тила 30 червеноармейци и волнонаемни. Преди година неизвестен вандал потроши с чук носа на каменния войник. През годините няма открит нито един извършител на тези посегателства.