Контейнер с йонизиращо гама лъчение, което надвишава повече от 3 пъти локалния гама фон, е открит преди дни на пристанище "Варна-Запад". В момента се извършва оглед на контейнера, който е пълен със скрап, съобщи БНТ. 

Радиацията е уловена от специалната система на пристанището на 12 февруари. Това се е случило при рутинна проверка. За случая са уведомени Агенцията за ядрено регулиране, Министерство на здравеопазването, Гранична полиция и е сезирана Районната прокуратура във Варна. Още вчера служители на отдел "Радиационен контрол" на РЗИ-Варна са извършили проверка и измервания на място. Радиацията е ниска и няма опасност.

Пристанищните власти заявиха, че и друг път се е случвало да засекат лъчение от контейнери със скрап. В подобни ситуации се задейства една специална процедура. Контейнерът се обезопасява на самостоятелна площадка, ограден е със сигнална лента и се охранява денонощно.

В момента специализирана фирма вади товар от контейнера и го обследва. Ако те преценят, контейнерът ще бъде транспортиран до хранилището в Нови хан.

Няма опасност за здравето и живота на работещите на порта.

Според неофициална информация контейнерът е трябвало да пътува от България към Нидерландия.