Противопехотна мина беше открита на централния плаж в Царево. Сигналът е подаден от спасетел, алармиран от летовник, който е забелязал обекта в морето. Районът веднага беше отцепен. Очаква се мината да бъде обезвредена от Военноморските сили.

Малко по-късно от ВМС съобщиха, че специализирани екипи от състава на Военноморските сили са реагирали на два сигнала за открити невзривени боеприпаси по Южното Черноморие, постъпили днес, 6 август. Предприемат се действия по обезвреждането им, обявиха още оттам.

Днес в Министерството на отбраната е постъпило искане за изпращане на специализиран екип за обезвреждане на боеприпаси по сигнал от МВР за открит пластмасов предмет на Централния плаж на град Царево, област Бургас, на няколко метра навътре във водата, който наподобява противопехотна мина. Районът е отцепен от служители на МВР. Утре сутринта на място ще действат военнослужещи от военното формирование 32 140, които ще извършат разузнаване и, ако се налага - последващи действия за обезвреждане на боеприпаса.

Този следобед е подаден сигнал и за открит предмет на плаж Вромос, област Бургас, на сушата, който наподобява противопехотна или противотанкова мина. По заповед на командира на ВМС на място са били изпратени двама военнослужещи с един автомобил от Военноморската база в Атия, които са извършили разузнаване. Намереният предмет е противотанкова мина, корозирала, без взривател, която е прибрана и ще бъде унищожена в понеделник при спазване на мерките за безопасност.

Военноморските сили на Република България взимат всички мерки, за да следят ситуацията в района на Черно море чрез усилена система за наблюдение и създадена организация да се реагира при всички сигнали за миноподобни обекти.