Вече 5 години няма виновни за инцидента с асансьор в София, при който една жена загина, а друга пострада тежко. Оцелялата се казва Мария Ваклинова. Тя беше приета в болница в много тежко състояние и няколко дни беше в кома. Въпреки това успя да се пребори.

Днес тя ходи на работа, гледа децата си, но все още има травми, заради които трябва да й се направят две операции, разказа пред Нова телевизия.

Инцидентът стана сутринта на 19 август 2014 г. в жилищна сграда на булевард "Цариградско шосе" в София. Последвалата проверка на Държавната агенция за метрология и технически надзор показа, че причината за трагедията е некачествен ремонт - шайбата на асансьора била с 2 въжета, а не с 4. Шайбата също била монтирана некачествено, като по този начин въжетата са се търкали в двата края на ролката. Бяха констатирани и други нередности. При падането на асансьора 46-годишната Цветелина Радулчева загина, а Мария Ваклинова - пострада тежко и няколко дни беше в кома. Въпреки това успя да се пребори.

БГНЕС

През септември 2019 г. държавата внесе обвинение. Дотогава имаше само две прекратени заседания по делото. Това лято самата Мария заведе дела за причинените страдания. Всичко е в самото начало. Пострадалата не разчита да й бъде изплатено обезщетение в близките месеци, а може би и години. Тя ходи на работа, грижи се за двамата си сина (вече са на 14 г. и 19 г.), но все още има травми и болките не спират, поради което трябва да й се направят две операции - на крака и на гръбнака.

Лекуващите лекари и хирурзи на Мария обаче не се наемат да ги направят. През септември т.г. тя прави консултация с проф. Рудолф Шабус във виенската клиника "Винер приватклиник", който се е ангажирал да ги направи. Операцията на крайника включва декомпресия на нерв и артродеза, като за това ще бъде направена присадка от тазовата кост. Интервенцията на гръбнака е за отстраняване на металната стабилизираща система, поставена поради получените при падането фрактури на прешлените.

Освен че търси справедливост за случилото се, Мария има нужда и от финансова помощ за операциите си. Тя започва кампания, в която се включиха и известни актьори като Филип Аврамов.

За двете операции жената трябва да плати 18 140 евро, но не разполага със средствата.

Ако искате да помогнете, може да го направите по следните начини:

Дарителска сметка в Eurobank:

IBAN BG 41 BPBI 7940 40 66 34 1102

Мария Илиева Ваклинова

За онлайн дарения има дарителска кампания в Platformata.bg