Министерството на транспорта на Република Северна Македония започва процедура за отнемане на лиценза на превозвача "Беса Транс" след трагичния инцидент на магистрала "Струма", при който загинаха 45 души. Това съобщи на пресконференция ресорният министър Благой Бочварски, предава МКД.

Според получената до момента информация, превозвачът е извършвал международен превоз без лиценз за конкретното превозно средство.

Катастрофиралият автобус не е бил регистриран в електронната база на министерството. Полученият лиценз от 2018 г. за "Беса Транс" е бил нарушен от компанията и поради тази причина е започнала процедура по отнемането на разрешителното.

Според законодателството на страната на всяка фирма се отнема лиценза, ако бъде установено подобно нарушение.

Жестоката катастрофа с автобуса, който изгоря напълно, стана при 31 км на автомагистрала "Струма". По първоначални данни в нега са пътували общо 52 македонски граждани, 45 от които са загинали, а 7 са настанени в "Пирогов".

Според последната информация, състоянието на ранените е стабилно.

Автобусът се е ударил в мантинелата и в дясно, и в ляво, в преградната мантинела между двете платна. Изгорял е напълно, като именно огънят се предполага, че е причина за смъртта на толкова много хора. Свидетели на инцидента са дали показания за взрив.

Превозното средство е с регистрация на Република Северна Македония. Автобусът се е движил заедно с още три, като част от туристическа група за посещение в Истанбул.

Малко преди инцидента са направили почивка на бензиностанция край София, където може да е имало и прекачвания между автобусите.

Изгорелият автобус е бил последният от колоната, затова и останалите не са разбрали за случилото се веднага.

От фирмата превозвач "Беса Транс", чийто автобус изгоря "Струма", изказаха своите съболезнования на семействата за загиналите през своя профил във Facebook.

"Днес е много тъжен и труден ден за нас като компания, изказваме съболезнования на семействата и близките на загиналите, молим се за бързо възстановяване на оцелелите, пишат от компанията. - Фирмата си сътрудничи пълноценно с компетентните институции с Република Македония и Република България за установяване на причините за тази страшна трагедия."

От "Беса Транс" заявяват още, че са в шок и затова не дават информация.

"Извиняваме се на всички, че не можем да отговорим на исканата информация, защото сме в състояние на шок", отбелязват от фирмата.

Малко по-рано пред сградата на превозвача се събраха граждани, роднини на някои от пътниците, които пътували в някои от другите автобуси на агенцията, в очакване на информация. Част от тях казали, че не могат да се свържат по телефона с близките си. Полиция също беше разположена пред сградата.

Вече е възстановено движението на АМ "Струма" при км 32 в посока София. Движението в посока Дупница остава ограничено и се осъществява през обходен маршрут: п.в. Даскалово - Перник - Радомир - п.в. Д.Диканя.

Трафикът в района се регулира от "Пътна полиция".