Кой посегна на ларингофона, с който общува мъж, загубил гласа си? С молба за съдействие ни потърси Георги Лилов, който е претърпял операция на ларинкса и единственият начин да говори е чрез апарата. Без него Георги не би могъл да продължи да живее нормално, дори не може да се обади на телефон 112, ако му се наложи, съобщава Нова тв.

Преди месец устройството е било откраднато и Георги няма пари да си купи ново. Затова иска да призове тези, които са му го взели, да му го върнат.

На 26 юли изчезва неговия ларингофон. "Седи на пейка и чака да си плати студентското общежитие. Сеща се, че си е забравил ларингофона. Започва да си го търси, но някой си го е взел, дори без да знае за какво служи", разказа сестрата на потърпевшия. Тя се обърна към крадеца да върне ларингофона на Георги, който е жизненоважен за него.

Кадър: Нова тв

На всеки 5 години държавата отпуска пари за този апарат. "Той струва 1246 лв. и Георги го притежава от 2 години. Няма как той да комуникира - или трябва да се върне, или да се купи", обясни още сестрата на потърпевшия.

Георги се обръща с молба към хората, откраднали устройството, да го върнат, защото предполага, че може би не знаят за какво се използва и биха могли да осъзнаят, че без него няма как да общува. Подал е сигнал в 7-мо Районно Управление.

"Ако не се върне устройството, няма как да го закупим, защото той взима за една социална, инвалидна пенсия - 200 лв., а в момента дори не работи. Дори ако иска да си намери работи, няма да го вземат без този апарат", каза още сестрата му.

Тя обясни, че преди 8 години Георги е имал рак на ларинкса, уточнявайки, че брат ѝ продължава да се бори.