Остра миризма на газ вдигна на крак всички институции в града. Наложи се да бъде евакуирана сградата на данъчното и бюрото по труда, откъдето бяха изведени 43 души.

Малко след 10 ч. на спешния телефон е подаден сигнала за остра миризма в помещенията на сградата, намираща се на ул."Александър Батенберг" 4 .

След проверка на място от "Ситигаз" съобщиха, че причината за неприятната миризма е наличието на ароматизатор на газ, който се нарича одорант. От дружеството съобщиха, че източникът на миризмата не е свързан с пропуски от газоразпределителната мрежа на дружеството, която функционира нормално.

Към 12 часа бе установено, че в двора на фирмата-подизпълнител на газоразпределителното дружество е открит съд, в който се съхранява изкуствен ароматизатор на газа, който се казва одорант. Заради високите температури или човешка намеса, е била нарушена целостта на опаковката и оттам се е разнесла силната миризма на газ, която се усещаше почти в целия град и създаде паника.

Казанлъчани, живеещи близо мястото, където е било веществото, се оплакаха, че са получили дискомфорт и дори са повръщали.

Комисар Стоян Колев, началник на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Стара Загора, коментира, че изключително бързата реакция на фирмата "Ситигаз" е била предпоставка за локализиране на веществото. Одорантът не е опасен за живота, но силната концентрация може да предизвика временен дискомфорт.