Продължава издирването на изчезналото 6-годишно момиче от Панагюрище край река Луда Яна.

След като вчера бе намерено тялото на 8-годишната му сестричка, удавила се в буйната река, днес цял ден екипите от полицаи, пожарникари и членове на местното ловно-рибарско дружество претърсваха района.

Говорителят на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов каза, че теренът, който трябва да се провери е доста труден и че са сформирани 16 групи от полицаи, пожарникари и ловци. До 17 часа те успяха да проверят коритото на реката между Панагюрище и село Бъта, което е разстояние от около 6 км. Продължава търсенето и по посока към село Попинци, а до там има още близо 10 километра.

„Теренът е труден, мокър, пресечен, обрасъл с растителност и дървета“, коментира Стоянов и уточни, че с падането на нощта, издирването е преустановено.

Районната прокуратура в Панагюрище пое наблюдението над досъдебното производство за изясняване причините за смъртта на 8-годишното момиче. Данните от медицинската експертиза сочат, че по тялото на детето няма следи от насилие и причината за настъпване на смъртта е удавяне.

Проверка на БНР установи, че майката редовно е оставяла децата сами вкъщи, за да ходи на работа. Така едно 11-годишно момиче е трябвало да се грижи за други четири, като най-малките от тях са на 3 години и на година и половина.

От "Закрила на детето" прецениха, че няма основание останалите три деца да бъдат отнети от семейството заради липса на родителски грижи. Предстоят допълнителни проверки. Близки на удавените момичета обвиниха Общината, че не е обезопасила саморъчно направен мост - бетонна греда, в края на града, от която се предполага, че децата са паднали в реката. От полицията са категорични, че няма свидетели за това.

Междувременно стана ясно, че този трагичен инцидент с деца не е единствения в региона. На 4 юли е подаден сигнал за изчезнало 5-годишно момче от брациговското село Исперихово. Мирослав Стоянов обясни, че сигналът е подаден няколко часа след изчезването на детето.

„Тялото му бе открито след продължило три дни издирване на 7 юли, в близост то Кричим на територията на област Пловдив в коритото на Стара река. Включиха се много доброволци – от сдруженията по кану-каяк, спелеолози от Пещера, а също от ромския квартал в село Исперихово“, коментира полицейският говорител.