Между 1 тон и 1,5 тона капсул-детонатори са се взривили в склада на завод 4 в "Арсенал" тази сутрин. Това заяви пред "24 часа" говорителят на Националната следствена служба Ивайло Ангелов.

Три жени и трима мъже се оказаха с порезни рани по главите и крайниците, нанесени им от счупени заради взривната вълна стъкла и дограми на съседните със самовзривилия се склад помещения. Няма опасност за живота на нито един от ранените. Те бяха освободени за домашно лечение.

Капсул-детонаторите са били нова продукция, което изключвало причина за експлозията да е корозия. Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов каза пред журналисти, че се работи по всички възможни хипотези, вече има десет версии, една от които е за умишлен палеж. Не е изключена и химическа реакция.

По думите му, до два месеца трябва да приключи разследването на инцидента, но най-вероятно срокът ще бъде удължен. 

По-рано изпълнителният директор на "Арсенал" инж. Николай Ибушев обяви официално, че "взривът в склада е станал самопроизволно, а в помещението е нямало работници". В това е бил и големият късмет - ако в склада е имало хора, при толкова мощен взрив те са нямали шанс да се спасят. До момента разследващите не са открили следи от видеонаблюдение на мястото на инцидента.

Пострадалите, макар и леко, са били в съседни помещения в радиус 60-70 метра от склада, които също са засегнати от взривната вълна. Порезните им рани са от счупени стъкла и разбита дограма на прозорците в помещенията, където са били работниците.

Взривилият се склад и продукцията от капсул-детонатори в него са напълно унищожени, на тяхното място сега има дълбока яма, твърдят очевидци.

Заводът затвори врати със заповед на ръководството на "Арсенал", работниците са в отпуск до понеделник, следващата седмица.