Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов се запозна на място с действията на пожарникари, горски служители и доброволци от Монтанско по гасенето на пожара над Чипровци.

Пред журналисти Николов заяви, че пожарът гори на площ от над 40 000 декара, като 1/3 от тях са в българската част на Стара планина, а останалите в сръбската. Пожарът е най-големият у нас по обхванати територии и към момента е най-големият на Балканския полуостров и в Европа. За щастие той е обхванал повече треви, храсти и планински пасища, а не горски масиви, обяви директорът на пожарната.

В гасенето на огъня са ангажирани 150 души от българска страна и около 200 от сръбска. Пожарът е локализиран и се надявам до утре да бъде потушен, но все още има две опасни огнища, обяви главен комисар Николов. Той благодари на ВВС за оказаната помощ за гасене с хеликоптер, но заяви, че условията са много тежки - гъст дим и мъгла и това създава опасност за летателните машини.

Директорът на Северозападното горско предприятие инж. Цветко Цветков заяви, че огънят е обхванал предимно планински пасища, но на някои места е влязъл в букова гора. Пожарът гори ниско долу, а не в короните на дърветата. След потушаването му ще се уточнят щетите, обяви Цветков.

Причините за пожара все още не са изяснени, по случая се води разследване, обяви Николай Николов.

Директорът на пожарната съобщи, че днес в България са гасени 150 пожара. Най-големите от тях са в Рила - 4500 декара, край Бобовдол, където горят 30-50 декара иглолистна гора и край село Краище в община Белица, където горят 100 декара иглолистна гора. Всичките пожари са локализирани и ограничени и вероятно до часове ще бъдат потушени, обяви Николов.