Започва международно разследване на инцидента на кораба „Стара планина“, при който двама български моряци от екипажа бяха пометени от вълна и паднаха зад борда. Случаят ще бъде разследван от Звеното за разследване на морски произшествия в Малта. Това заявиха от Малтийската морска администрация пред БНТ.

Инцидентът стана на 2 януари по време на преход от пристанище Мурманск за пристанище Констанца на около 100 километра от бреговете на Норвегия. Тогава в района метеорологичните условия са били щормови - вятър със скорост 20-25 метра в секунда и вълни с височина 9-10 метра. След падането на двамата моряци зад борда е обявен сигнал за бедствие и са информирани бреговите власти. Под командването на Бреговата охрана на Норвегия бе организирана спасителна операция с участието на два хеликоптера. Въпреки усилията двамата българи не бяха открити.

Звеното за разследване на морски произшествия в Малта не е към администрацията на флага. Докладът от разследването ще бъде готов след около година. Анализът, заключенията и препоръките в него ще имат за цел да предотвратят други морски произшествия, а не да определят граждански и наказателни задължения.

Междувременно Варненската окръжна прокуратура образува предварително производство за причиняване на смърт по непредпазливост. Двамата български моряци, единият от които 23-годишният шампион по футзал Викторио Ачев, са обявени за безследно изчезнали. Според процедурата в такива ситуации, ако до 5 г. телата им не бъдат открити, те ще бъдат обявени за починали и чак тогава близките им могат да получат смъртни актове.

В петък на 5 януари получихме официален сигнал от Българския морски флот за инцидента, а в понеделник е образувано досъдебно производство по чл. 123 от НК за причиняване на смърт “поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, на повече от едно лице”. Въпреки че разследването се води от малтийските и норвежките власти, ние също правим свое разследване, като поддържаме връзка с чуждите следователи, тъй като става въпрос за инцидент с трагичен край на наши граждани. Разследването е в съвсем начална фаза, така че все още не може да се каже нищо конкретно по случая. Работим активно с помощта на колегите от Малта и Норвегия.” Това каза пред “24 часа” окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.