Окръжната прокуратура в Ямбол повдигна обвинение на шофьора на украинския тир за възникването на катастрофата край Лесово, при която вчера загинаха трима души, а 16 бяха ранени.

На задържания 51-годишния молдовски гражданин Бекиян Октавиян е повдигнато обвинение, информира окръжният прокурор Дойчин Дойчев - за причинена смърт на повече от едно лице и за причинени средни телесни повреди на други лица, предаде БНР. Най-тежкото наказание, предвидено от закона, е от 5 до 20 години.

От събраните до момента доказателства от прокуратурата става ясно, че тежкотоварният автомобил е бил паркиран неправилно на пътното платно, което е довело до тежкия инцидент.

Шофьорът на тира е с удължена мярка за задържане от 72 часа. Във вторник ще му бъде поискана постоянна мярка "задържане под стража".

Катастрофата край ГКПП "Лесово" между ТИР и пътнически микробус е станала на прав участък, при добра видимост, но мокра настилка, каза вчера вътрешният министър Христо Терзийски на брифинг в парламента. ТИР-ът е бил спрял на изчакване, като е бил последен в колоната от няколко автомобила, каза още Терзийски.

Млада жена, една от пострадалите при катастрофата, сподели пред bTV, че пътниците пътували без предпазни колани, а пътят бил с много неравности.