Магистрала "Тракия" беше затворена през целия ден вчера и в двете посоки от камион с износени гуми, който се обърна и разсипа необезопасения си товар на платното.

Проверка на bTV показа, че катастрофиралият тир е без технически преглед - той е изтекъл през април.

Магистралата в посока София остана затворена 14 часа. Движението беше възстановено малко преди полунощ, а в посока Бургас няколко часа по-рано.

Тази сутрин се пътува нормално. На място още има парчета от скъсаната мантинела. Вероятно по-късно ще започне възстановяването ѝ. Асфалтът също е повреден.

При инцидента пострадаха четирима души. Те не са със сериозни наранявания. Причината за катастрофата се разследва, образувано е досъдебно производство. Назначени са автотехнически експертизи.

По думите на собственика на камиона Динко Вълев причината за инцидента са разсипани ламарини по пътя, заради които шофьорът е спукал гума.

От Областното пътно управление в Бургас обаче заявиха за bTV, че само 10 минути преди катастрофата е минала обходна кола и пътят е бил чист. От там посочиха като евентуална причина за инцидента състоянието на гумите на камиона, които по всяка вероятност са регенерат и от топлината грайферът им се е отлепил. Има и съмнение, че камионът е бил претоварен.

Колко опасно е да караме с износени гуми и какво представляват гумите регенерат?

"Регенератът е технология, която позволява на една гума, която е стара и износена, да се сложи нов протектор. Това е стара технология, която при леките автомобили вече не се използва, но при тежкотоварните, които се движат по-бавно, се използва", обясни Ивайло Славков от Съюза на българските автомобилисти.

По думите му шофирането с такива гуми при тези високи температури е много опасно. Има голяма вероятност такива гуми да гръмнат.