Бедственото положение в Хасковска област заради усложнената пожарна обстановка е удължено със заповед на областния управител Стефка Здравкова, съобщиха от администрацията й. Първо, то бе обявено в петък вечерта, заради многото пожари и бе до 24 часа тази вечер.


Днес областният управител е издал нова заповед, с която бедственото положение продължава до 24 часа на 11-ти август.

Пожарът между селата Присадец, Варник и Маточина не е овладян, а обстановката остава сложна, информираха от Областна администрация Хасково. Огънят е обхванал над 50 000 дка, съобщиха от Областна администрация Хасково.

С овладяване на пламъците се борят 20 автомобила на пожарна безопасност, мобилизирани са екипите от Хасково, Пловдив, София, Пазарджик, Кърджали, Бургас и Велико Търново.

В помощ на пожарникарите с огнената стихия са се включили военни, екипи на горското стопанство, местни власти и доброволци. На място е разположена и тежкотоварна техника, допълниха от Областна администрация.


Пожарът, който бушува повече от 8 часа край квартал "Дивдядово" на Шумен, е локализиран и се очаква до утре сутринта да бъде ликвидиран. Това съобщи директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Иван Иванов.

"Въпреки силния вятър и пресечената местност успяхме да локализираме пожара, в момента започваме неговото ликвидиране", каза комисар Иван Иванов.

Той посочи, че пожарът е гасен на три фронта - от страната на Шуменско плато, квартал "Дивдядово" и от страна на регионалното депо за отпадъци.

В борбата с огъня са се включили над 60 служители пожарникари с 12 пожарни автомобила и около 150 доброволци, както и служители на горското стопанство в Шумен.

Опасност за жителите на квартала няма, все още е рано да се каже каква е причината за пожара.

Огънят обхвана повече от 1000 декара сухи треви и борова гора.