Камионът, превозващ нелегални мигранти, който катастрофира край северномакедонския град Куманово, е бил с българска регистрация, но номерата са крадени. Това заяви пред БНТ директорът на ГД "Гранична полиция" Светлан Кичиков.

Те са регистрирани в България от мъж с българско и македонско гражданство. Регистрационните табели са откраднати от автомобила му, който е бил паркиран пред дома му и е сложена на камиона. 

"В момента въпросното лице, което е закупило този лек автомобил от България, продължава да пътува. Има повторно направена регистрация на автомобила и последно е бил в България октомври месец тази година", заяви Кичиков. Той допълни, че лицето, което е управлявало превозното средство, е македонски гражданин и в момента се издирва.

"Няма български лица, които да са замесени в този случай", поясни директорът на ГД "Гранична полиция".

Инцидентът станал вчера на пътя от Свети Никола за Куманово край село Градище. От македонското МВР уточниха, че 15 от бежанците са от Афганистан, деветима от Пакистан, а един е иракчанин. Седем са малолетни. Всички те са настанени в болница с различни наранявания, а един от по-сериозно пострадалите е прехвърлен в Скопие. Местните власти смятат, че групата е влязла в Северна Македония от Гърция. Шофьорът на камиона е избягал и се издирва.