Първоначална версия за пожара в ТЕЦ "Марица Изток 2" още няма. Това ще стане, след като бъдат изготвени техническите експертизи и извършено събиране на доказателства. Данни за умишлен палеж няма. Работи се по няколко работни версии - човешка грешка или технически причини. Това заяви пред БНТ окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Пожарът избухна вчера около 10 часа. Запали се 135-метровия комин на сероочистващата инсталация в седми блок на ТЕЦ-а. Десетки огнеборци се бориха с огнената стихия, като пожарът вече е напълно загасен и няма замърсяване на околната среда, който застрашава работниците в централата и околните населени места. Благодарение на работата 16 екипа на пожарната не е допуснато разпространение на огъня до близкия цех и склад за въглища.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров се провежда разследване от екип следователи от Национална следствена служба.

Според прокурор Атанасов версия за умишлен палеж няма. "Такива данни не съществуват до момента. Известно е, че в този момент е бил извършван планов ремонт на въпросния енергоблок."

Окръжният прокурор обясни, че относно информацията за използването от работниците на металорежещи машини, от които е тръгнала искрата, за прокуратурата това са слухове, защото тепърва предстои провеждане на разпити на свидетелите и лицата, които са били в зоната на произшествието.

Дичо Атанасов заяви, че срокът за разследването по Наказателно-процесуалния кодекс е двумесечен. "Ако този срок не е достатъчен, той ще бъде удължаван толкова, колкото е необходимо."