Пожар избухна следобед на границата на областите Хасково и Стара Загора в района на селата Полски градец и Светлина. Огънят в Полски градец е тръгнал от изоставена бадемова градина, горят сухи треви, а в Светлина - широколистна гора.

Заради наличието на вятър, който сменя посоката, фронтът на пожара се движи бързо. Това е наложило изпращането на допълнително два автомобила от Регионалната дирекция на Пожарната в Хасково. Освен тях на терен са три автомобила от старозагорската дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и две тежки машини от ТЕЦ 2, които да преграждат пътя на огъня. Към този момент няма информация за непосредствена опасност за хората и населените места, но силният вятър възпрепятства локализирането на пожара, каза областният управител на Стара Загора Иван Чолаков пред БНР.

Снимка: Министерство на отбраната

В 16 часа се включи в гасеното и хеликоптер Ми-17 с екипаж от 24-та авиобаза - Крумово.

Снимка: Министерство на отбраната

В област Стара Загора втори ден военнослужещи от 38-ми механизиран батальон от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада също оказват помощ при потушаването на пожара в землището на село Пъстрово.

Има нови възникнали огнища в област Хасково. Пожар е възникнал и между селата Румелия и Тополово, община Маджарово.

Край село Брягово не спира работата по гасенето на пожара, който обхвана площ от около 1500 декара. 20 военнослужещи и пет единици техника от 31-ви механизиран батальон от състава на 2-ра механизирана бригада, действат на един км североизточно от Брягово.

В стамболовското село Пътниково огнената стихия, която възникна вчера следобед, е вече овладяна. Там остава един дежурен екип от пожарникари.

В 18:00 ч. днес изтича срокът на бедственото положение, което бе обявено от областния управител Минко Ангелов за общините Харманли, Любимец и Свиленград, на чиято територия големите пожари бяха вече локализирани и погасени.