Най-малко трима полицаи в Сараево бяха ранени, когато шофьор на автомобил отказа да се подчини на нареждането им да спре и се блъсна в полицейската кола, съобщи информационният сайт кликс.

Последва преследване и мъжът бе арестуван в село Пазарич, близо до Сараево.

Инцидентът станал около 3.30 часа тази нощ.

В доклад на Глобалната инициатива срещу транснационалната организирана престъпност - мрежа от над 300 независими световни и регионални експерти със седалище в Женева, цитиран от Би Би Си, се посочва, че в периода от 2014 до 2017 г. в Сараево са отбелязани между 15 и 20 случая, при които крадци на коли при опит за бягство са стреляли срещу полицаи или са повредили полицейски коли. Затова крадците на автомобили се смятат за най-опасните престъпници в града.

През 2017 г. всеки ден е бил краден поне по един автомобил, се казва в доклада, а сред тях има дори и автомобили на местната полиция, на Държавната агенция за разследване и защита и на министерството на отбраната.

Печалбата, реализирана от тези кражби през последните 15 години, се оценява на 50 милиона евро, което прави тази форма на престъпност и една от най-доходоносните в страната, се посочва в доклада.