Открита е част от черната кутия на катастрофиралия по-рано тази седмица индонезийски самолет на авиокомпания "Лайън Еър" в Яванско море, съобщи местна телевизия.

"Това е част от черната кутия, защото има липсваща част", каза Мухамад Сяуги. Той допълни, че засега не е ясно коя от двете черни кутии е това - тази, която записва гласовете в пилотската кабина, или онази с данните за полета.

Сяуги съобщи още, че водолазите са открили и предмет с дължина около 1,5 метра, за който смятат, че е част от самолета.

Водолаз е намерил устройството на дъното на 30 метра дълбочина. То е в добро състояние, предаде Метро ТВ, цитирана от БТА.

Самолетът се разби в морето в понеделник 13 минути след излитането си от международното летище в Джакарта. Загинали са всички 181 пътници и осемчленен екипаж.

Вчера министърът на транспорта на Индонезия Буди Кария Сумади отстрани от поста техническия директор на авиокомпанията "Лайън еър" и няколко негови подчинени след самолетната катастрофа, в която загинаха 189 души, предаде индонезийската агенция Антара, цитирана от Ройтерс.

Не е известно дали отстраняването е постоянно, или временно. Президентът на "Лайън еър" Едуард Сирайт каза, че не е уведомен за заповедта на министъра.

От националната комисия за безопасност на транспорта съобщиха, че звуците, регистрирани от спасителите в морето, където е паднал самолета, определено произхождат от бордовото записващо устройство. Всички останали варианти са били отхвърлени, защото звуците са регулярни с интервал от близо секунда, допълни АП.