Над 80 на сто от територията на Драгоманското блато е засегната от пожара. Изгорели са големи площи със сухи треви и тръстика. Причините за пожара се изясняват. Една от версиите е умишлен палеж от бракониери.

Пожарът обхвана част от Драгоманското блато снощи. В местността влизат защитени територии и видове. 

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров направи оглед на щетите от пожара и заяви, че, ако пожарът е причинен умишлено, това е престъпление срещу природата. По първоначална информация огънят е засегнал и двете защитени зони от мрежата Натура 2000, които се намират в територията на Драгоманското блато.

Засегната е и туристическата инфраструктура. Пожарът се е разпрострял и извън територията на блатото, като по данни на ГД "Пожарна безопасност" и защита на населението общата засегната територия е около 1000 дка.

Снимка: БТА

Драгоманското блато е разположено в Западна България, в административните граници на област София и попада в границите на четирите общини Драгоман, Годеч, Сливница и Костинброд. То е местообитание на редица редки и защитени растителни и животински видове.

По-рано кметът на Драгоман Андрей Иванов каза пред БНР, че пожарът е унижил над 1/3 от блатото:

"Основно блатната растителност, част от дървесината, която е вътре в блатото, всичките ни съоръжения - кулата ни за наблюдение на птици, мостчетата за разходка на туристите. Това всичко е унищожено, трябва да се изгражда наново".

Според него пожарът е предизвикан умишлено от бракониери, тъй като в момента в блатото има много диви прасета и това би ги изкарало извън блатото.  Друга версия е укриващи се бежанци да са предизвикали пожара.

Само за тази година това е втори пожар в местността, а в рамките на шест месеца - трети палеж, каза още кметът.

Снимка: iStock by Getty Images

Екологични проблеми се очакват през лятото

"Това, че не цялата територия на блатото е засегната, е важно за видовете птици, които гнездят там, защото ще имат местообитание за гнездене - старите тръстики от миналата година, коментира пред БНР Андрей Ковачев от Сдружение за дивата природа "Балкани".

Той изрази увереност, че със сигурност няма загинали птици, тъй като те успяват да излязат извън обхвата на пожара много бързо.

"В момента прякото въздействие не е толкова важно, проблемът ще бъде през лятото, защото ще се очаква по-голямо замърсяване на блатото заради пепелта, която пада във водата", заяви Ковачев.

Според него също най-вероятна версия за избухването на пожара са бракониери, защото появата на два различни пожара едновременно в близост показва умишленост.

Снимка: БТА