Над 1 500 декара земеделски земи в областите Русе, Плевен и Монтана са опожарени за денонощие, съобщават от ДФ "Земеделие".

От фонда уточняват, че само за денонощие в дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР са постъпили сигнали за 17 палежи на стърнища. Опожарените площи са били посетени от дежурните екипи на Министерство на земеделието, храните и горите /МЗХГ/ и Държавен фонд "Земеделие" /ДФЗ/.

Дежурните констатират, че въпреки забраните за палене на нивите, земеделските стопани продължават да прочистват сухата растителност от площите чрез подпалването й.

Най-големи са щетите в област Русе, където са пламъците са обхванали общо около 1 000 дка в землищата на селата Сливо поле, Мартен, Бабово, Борисово, Черешово и Мечка. Още шест пожара, на обща площ от 250 дка, са възникнали в област Монтана.

Запалени са били стърнища в селата Долни Цибър, Станево, Студено буче, Долни Белотинци и Вирове. В област Плевен са горели пет пожара. Засегнати са над 250 дка.

ДФЗ напомня, че паленето на стърнища е забранено и подобни действия се санкционират. Съгласно Закона за опазване на земеделските земи глобата за първо нарушение е от 1500 до 6000 лв., а при повторно е от 2000 до 12 000 лв.

Изгарянето на стърнища е нарушаване на основно изискване за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, което е част от изискванията за кръстосано съответствие и задължително условие за получаване на субсидиите по директните плащания в пълен размер.