3-годишното момченце, което се бори за живота си в пловдивската УМБАЛ "Свети Георги", след като върху него е паднала врата на футболно игрище в асеновградския кв. "Долни Воден", е най-малкото дете на известния дизайнер на булчински рокли от Асеновград Стоян Радичев, съобщи местната ТВ САТ КОМ.

Инцидентът е станал още на 3 юни, но за него стана ясно едва вчера по време на заседание на Общинския съвет на Асеновград. Момченцето е откарано в интезивното отделение на Клиниката за детска хирургия на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив с тежка черепно-мозъчна травма, контузен бял дроб и счупени ребра. Общинският съветник от БСП Гео Караданов пък попита кмета на Асеновград д-р Христо Грудев кой стопанисва спортните обекти и съоръжения в общината, кой е виновен за инцидента и кога и какви мерки ще се вземат от местната администрация за обезопасяването на спортното игрище.

"Слава Богу, синът ми е по-добре е вече. Беше в безсъзнание няколко дни. С черепно-мозъчна травма е", каза бащата Стоян Радичев. 

Той разказа, че футболната врата е паднала върху 3-годишното му момченце, след като друго дете вероятно е закачило с крака си и е повдигнато вратата в задния й край и тя е паднала напред.

"Това е нестабилна врата. Тези врати са сигурно отпреди 50 години, където цялата им конструкция е такава, че просто падат. Аз като бях ученик също беше паднала една врата и беше късмет, че не беше ударила никой, пак играехме така. Всеки ден там играят деца. Това е такъв модел врата, че дори в болницата лекарите казаха, че те са имали много случаи на пострадали хора от този тип врати и дори с фатални инциденти. Не знам защо никой не е през всичките тези години не е предприел някакви мерки този вид врати да бъдат укрепени, това са подвижни врати, местят си ги на удобни за тях места, но самата конструкция е така проектирана, че това си е бомба със закъснител", допълни Радичев.

Георги Златев, главен експерт в отдел "Хуманитарни дейности" в Община Асеновград, обясни, че футболното игрище в "Долни Воден" се стопанисва от футболен клуб "Сокол". 

"Големите врати на игрището сме ги прибрали, но се е оказало, че имало още една врата, която ще я премахнем. Тези врати не са застопорени, подвижни са и са за подготовка на детския отбор на СК "Сокол 2020" Долни Воден. По принцип, външни лица - деца или възрастни хора, нямат работа в тези съоръжения. Тези врати са предвидени и направени за спорт. Трябва да има треньор, който да влезе и да проведе тренировката, да си изпрати след това децата и да излезе", заяви Златев.

С писмо Община Асеновград е предоставила на ФК "Сокол" да стопанисва игрището и да играят там домакинските мачове в първенството, в което играят - Б окръжна футболна група Юг.

"За това е предоставено до края на този месец (30 юни), след което ще преценим как ще процедираме с тези съоръжения. Явно, че трябва да се вземат по-крути мерки. Ние (Община Асеновград) в идеята си да ги предоставим безвъзмездно, само и само да развиваме някакъв спорт, защото ние и финансираме тези клубове, се получават тези неща", каза още общинският експерт.

Върховна административна прокуратура се самосезира след инцидента. Заради това започват проверки в цялата страна на площадките, като трябва да бъдат всички предписани от нормативните актове мерки с цел защита сигурността на хората.

А по случая с пострадалото дете в прокуратурата в Пловдив вече има образувано досъдебно производство.