45-годишният Стефан Василски, който е пилотирал спортния двуместен самолет, паднал днес в село Оризари, е бил много опитен. Това заявиха пред "24 часа" негови колеги от авиоклуба в Белозем. Те са потресени от загубата на двамата им колеги.

Заедно със Стефан е загинал и 18-годишният Валентин от Чирпан, който също е бил член на авиоклуба.

Стефан е собственик на двуместната спортна машина и е от Пловдив. Той оставя съпруга и две дъщери. По-малката е била миналата година абитуриентка.

Стефан Василски е осигурил първата награда за състезанието за дронове, при откриването на което се разигра трагедията. Победителят във въздушната надпревара щял да спечели правото на 15-минутен полет с двуместния моторен самолет на Василски. Това разказа пред "Марица" Пенка Гарабетова, която е сред организаторите на състезанието.

По време на церемонията по откриването самолетът трябвало да мине над стадиона и да поздрави публиката. Той обаче катастрофирал и състезанието било прекратено още преди да започне.

"Стефан беше много опитен пилот, има много часове във въздуха. Аз също съм летяла с него", каза Гарабетова.

Тя съобщи, че самолетът на Василски нямал марка, а бил сглобен лично от него. "Сами си го сглобиха и летяха с него от много години", обясни жената.

На стадиона в Оризари, зад който се е разбил самолетът, вече работи екип от Националната следствена служба в София. Той ще ръководи образуваното следствено дело.

"Ако самолетът се беше разбил на стадиона, трагедията щеше да бъде още по-голяма. По това време там е имало деца и младежи, участници в състезание с дронове", посочи шефът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков.

Снимка: bTV

По първоначални данни причината за трагедията е техническа неизправност на самолета.

Крилото му се е отчупило във въздуха и е паднало на метри от едната врата на стадиона. Секунди по-късно самолетът се е превъртял и се е ударил в дигата на река Марица. Стефан и спътникът му са издъхнали на място.

"От самолета нищо не бе останало. Всичко е смачкано. Телата на жертвите бяха отвън", описа потресаващата гледка областният управител на Пловдив Здравко Димитров, който е посетил местопроизшествието.