Към 13 ч. местно време мъж е възпламенил дребно самоделно устройство, приличащо на бомбичка, съобщи в комюнике Бюрото за обществена сигурност в Пекин. Оттам нарекоха случилото се "единичен инцидент" и посочиха, че вероятно човекът е поискал виза за САЩ, но тя му е била отказана.

"Към 13 ч. се чу силна експлозия. Излязохме на улицата, но полицията много бързо отцепи района", каза очевидец на инцидента, който работи на същата улица. Виждаше се предмет, покрит с одеяло, добави той и подчерта, че става въпрос за предмет, а не за тяло.

В комюнике американското посолството потвърди информацията за експлозия до комплекса. "Един човек задейства бомба", каза говорител, цитирайки висш служител от охраната на дипломатическата мисия.

Час след случилото се спокойствието в района е било възстановено. На място все още има засилено полицейско присъствие.

Посолството уточни, че не са нанесени щети на дипломатическата собственост и няма пострадали хора.

В дипломатическия квартал в северната част на китайската столица се намират също посолствата на Израел, Франция и Индия. Френското посолство призова за повишена бдителност.

Изразът "американско посолство" беше блокиран днес в търсачката на платформата за микроблогове Вейбо - китайският Туитър.