Мъж е починал след падане в района на Скакавишкия водопад, който се намира под Седемте рилски езера. Още не е идентифициран, мъж на видима възраст около 40 години, каза от централата на ПСС за bTV.

Сигналът за инцидента е подаден в неделя по обяд. Планинските спасители са поискали помощ от ВВС. От авиобаза "Крумово" веднага са се отзовали на сигнала и са организирали екип. Първоначално бе съобщено, че хеликоптерът не е могъл да кацне заради терена. След това обаче стана ясно, че  когато хеликоптерът е стигнал до мястото на инцидента - малко над 2 часа след подаването на сигнала, при пострадалия вече е имало спасители и медик. Те са му оказвали помощ, но за съжаление мъжът е починал. Сигналът е бил подаден от очевидци на инцидента. 

Падането е станало от най-високата точка на Скакавишкия водопад, която е около 70 метра. При това положение загиналият мъж, на възраст около 40 години, не е имал никакви шансове да оцелее, бил е и с много травми, казаха планински спасители.

След постъпването на сигнала, дежурните от планинския отряд в Дупница, които имат база при Седемте рилски езера, са пристигнали на мястото за по-малко от час, но не са успели да го спасят. Планинските спасители са открили пострадалия в много тежко състояние и мъжът е починал от травмите си.

Дежурният спасител от централата на ПСС към Българския Червен кръст Ася Джамбазова уточни, че хеликоптерът все пак е направил опит да кацне, но долината в района на х. Скакавица се е оказала недостъпна за този размер летателна машина. Джамбазова напомни за инцидент от зимата на 2020 година, когато на същото място планинските спасители успяха да спасят алпинист в района на водопада, тъй като словашкият медицински хеликоптер, който беше наличен за обслужване на състезанието тогава, го транспортира директно от мястото на злополуката.

Тази нощ се проведе и 12-часова спасителна акция в Пирин, при която бе спасена жена. Операцията е приключила около 5 часа сутринта, а е започнала около 17.00 в събота следобед. Тогава е потърсила помощ самата пострадала.

Туристката е пострадала около връх Джано, над Попово езеро - това е на 2600 метра надморска височина, поради което работата е била трудна и тежка заради отдалечеността и голямата надморска височина. Тя е настанена в болницата в Разлог. Няма опасност за живота й, но въпреки това ще бъде преместена в болница в София. 

Предвид това, че през топлите месеци планината привлича много хора, планинските спасители призовават туристите да не се отказват от разходките сред природата, но да преценяват усилията, маршрута и екипировката, винаги да информират къде отиват и за ориентировъчно време за прибиране, както и да бъдат със заредени батерии на телефоните.