Мъж почина пред Центъра за спешна медицинска помощ в Самоков. На видеоклип, заснет от близките на починалия, се вижда как той лежи в безпомощно състояние на задната седалка на автомобил, докато чака да се появи лекар.

Оказва се, че лекар в спешния център в този момент не е имало, тъй като е бил на адрес в линейка с друг пациент, който също е бил в тежко състояние, наложило се е да бъде закаран в болница в София. На място е била само медицинската сестра.

"Чичо ми имаше бъбречна недостатъчност. Той получи пристъп. Пристигнахме в Спешна помощ и излезе някаква жена, която ни каза, че няма доктор", разказва Петър Илиев, племенникът на починалия Петър Илиев, пред NOVA.

По думите повече от 30 минути чичо му не е получил помощ и е починал. "Лекар в последствие дойде вътре от отделението", посочи той.

"В този момент реамационен екип от Самоков е пътувал към София с пациент, който е бил в много тежко състояние", каза говорителят на ЦСМП- София Катя Сунгарска.

Тя уточни, че медицинската сестра, която е била в спешния център, е подала сигнал в болницата. Всичко това е отнело около 7-8 минути. Слязъл е лекар, който се е опитал да реанимира човека, но без успех и мъжът е починал.

Филиалите на Спешна помощ в областта не са спешни отделения на болниците, отбеляза Сунгарска.

"Работното място на спешните екипи е в линейките и те това работят и това правят", посочи тя.

В многопрофилната болница в Самоков няма спешно отделение и това създава проблеми на спешния център.

От здравното министерство заявиха, че започва проверка по случая.