Майката на 47-годишният Стефко Кочев, който загина при експлозията след изтичане на газ в центъра на Мадрид, е научила за смъртта на сина си от медиите. Това разказа самата Иванка Джамгозова пред bTV.

Мощната експлозия избухна около 15 часа на 20 януари в 7-етажна сграда на улица "Толедо" в центъра на испанската столица. Четирима души загубиха живота си, а поне 10 бяха ранени. Един от загиналите на място е българинът. По-късно се оказа, че 47-годишният Стефко е минавал случайно по улицата, когато е избухнал взривът. Той е говорил по телефона с 46-годишната си приятелка Мариана. Кочев тъкмо е излязъл от Център за социални услуги, където е кандидатствал за социална помощ, тъй като заради коронакризата е останал без работа.

"От телевизията разбрах! Само казаха, че Стефчо се казва. Един българин излезе и каза, че (загиналият - бел. ред.) се казва Стефко и на следващия ден е имал рожден ден. И аз оттам разбрах, че е моят син, защото на рождения му ден звънях 11 пъти и никой не вдигна", разказва почернената майка.

В момента жената се намира в Мадрид. По думите й, консулът на България в испанската столица ще й окаже съдействие с документацията. Майката е дала проба за ДНК тест, който трябва да докаже, че със загиналия са роднини. Предстои синът ѝ да бъде кремиран.

Иванка Джамгозова каза още, че за последно е разговаряла със сина си на 19 януари. Стефко, който е родом от Сливен, живеел в Испания от 2002 г. Работил по строежи, но към момента на трагедията разчитал на социалните, тъй като заради кризата останал без работа.

Сега остава въпросът как ще бъде транспортиран праха на българина - по думите на майката никой не иска да се ангажира с тази задача.