Пробата за наркотици на единия машинист, от влаковата катастрофа днес в гара "Илиянци", е положителна за амфетамин. Взета му е и кръвна проба. Това съобщава Нова тв, като се позовава на свои източници.


Инцидентът с двата товарни влака в района на столичната гара "Илиянци" е стана около 3:00 часа сутринта. И двата товарни влака са били празни, няма пострадали.

"Нанесени са единствено материални щети върху локомотивите, които са излезли от релсите. По жп инфраструктурата също са нанесени щети, които ще бъдат отстранени", уточниха от БДЖ.

Причина за сблъсъка се оказва грешка на един от машинистите.

"Машинистът от 9-ти коловоз просто се заблудил, възприел е разрешаващото указание на сигнала от 8-ми коловоз, че е за него и потеглил. ПРЕСЕЧКА предприема екстремно спиране, но за съжаление спирачния път не муе бил достатъчен за да спре", каза Кирил Костадинов - главен ревизор по безопасността на движението в НКЖИ, пред БНТ.

От "Булмаркет" - фирмата собственик, са започнали вътрешна проверка по случая. Пробите за алкохол и наркотици на двамата машинисти са отрицателни. Машинистът, причинил катастрофата е с дългогодишен стаж в железниците.

"Беше започната дисциплинарна проверка по случая, ако тези данни се потвърдят, ще му бъде наложена дисциплинарно наказание", заяви Светослав Първанов - зам.-изпълнителен директор на "Булмаркет".

От частния превозвач казват, че двете композиции са се движили с около 15 км в час.

Според експерта професор Симеон Ананиев сблъсъкът е можел да се избегне, ако у нас е била въведена автоматичната локомотивна сигнализация.

"Това представлява на по-обикновен език в локомотива на таблото да има светофар, който да му свети и той да е свързан с двигателя, когато светне червено не можеш да тръгнеш или ако се движи локомотивът, спира", казва Ананиев.

Заради инцидента временно беше нарушен графика на пътническите влакове в района на гарата.

В ранния следобед дерайлиралите локомотиви бяха изтеглени от жп трасето.