Мъртво вълнение връхлетя залива на Бургас. Спасителите по плажовете са изправени на нокти и предупреждават летовниците да не влизат навътре в морето, което за броени часове вече взе две жертви.

Утре е Илинден и поверието гласи, че на този ден морето се обръща и взема жертви. Мъртвото вълнение, щом "хване", не се отдръпва 3, 5, 7 или 11 дни. То е опасно за плувците, защото дърпа навътре и образува подводни ями, които засмукват, каза пред "Труд" старши спасителят Петър Русев. "Ако те застигне в морето, трябва да плуваш успоредно на брега с цел да излезеш от хватката му", припомни той.

Преди ден 50-годишен мъж се удави на Южния плаж в Поморие, където бил със семейството си. Туристът бил от София, казаха морските спасители. Влязъл да се къпе в неделя, но изчезнал.

Днес морето отново взе жертва - 63-годишният Божидар Петров от София се е удавил преди час и половина в Равда, съобщава "Флагман". Той бил на почивка в курорта с жена си. Подвел се по спокойното море и влязъл смело навътре, което било фатално за него.

До края на тази седмица морето ще е изключително коварно, предупреждават спосители. Изглежда тихо и спокойно, но всъщност остатъчната част от ветровата вълна е отдолу и предизвиква мъртво вълнение.

От БЧК съветват да бъдете изключително внимателни, да не изпадате в паника и да се опитате да плувате настрани, а не срещу течението. "Мъртвите течения се образуват до брега. Тоест, дори водата да ви е до кръста, течението може да ви подхване и да ви завлече навътре в морето. НЕ ИЗПАДАЙТЕ В ПАНИКА! Без значение дали сте добър плувец, много е важно да не се борите с течението. По-безопасно е да се отпуснете на повърхността на водата, тъй като в противен случай тялото застава перпендикулярно надолу и течението го носи по-бързо. Когато легнете на повърхността на водата, по-голямата сила на течението "минава" под вас. Излиза се встрани от течението", съветват от БЧК.