Мъртви кози с румънска маркировка изхвърли морето край Дуранкулак. Сигнал за козите подава Сергей Иванов от "Активни потребители". Той се е обадил на тел. 112 привечер в понеделник, а обход на мястото е направен на следващия ден.

"Имаше трупове във водата, както и един труп на брега, който успях да снимам. Труповете са с румънска маркировка. Мястото на мъртвите кози определено не е в морето. Козите носят повече от 100 болести, затова трябва да се поинтересуваме от какво са загинали", подчерта д-р Иванов пред NOVA.

Вижте снимката >>

По думите му след подадения сигнал институциите са реагирали относително бързо.

От Община Шабла обясниха, че опасност от зараза няма. Вчера направили обход на плажната ивица от къмпинг "Космос" на юг, но не открили труп на коза.

"Ако бъде подаден сигнал отново, ще направим пак обход. Вероятно морето си я е взело обратно или през нощта е изяден от хищници", обясни екологът на Община Шабла Галя Камберова.

Д-р Мария Ноева от Областната дирекция по безопасност на храните в Шабла обясни, че в момента в общината тече пробовзимане за броцелоза по дребните преживни животни. По думите й няма как българските служби да се свържат с румънските ветеринарни служби, независимо, че българските имат идентификационния номер на намерените кози.