Мълния е изгорила къща в кюстендилското село Слокощица при снощната гръмотевична буря. Няма пострадали хора, но при пожара са загинали 60 животни и птици от близка до къщата ферма.

Инцидентът е станал вчера привечер, когато над село Слокощица и на много места в района се изви буря - силен дъжд с гръмотевици и градушка. Огънят е гасен от три екипа на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението". Унищожени са 260 кв. м сграда.

"Жалка работа. Гледат животни, кози горе гледат. Добре, че хората са живи и здрави, имаше порой, буря, градушка", каза кметът на селото Венера Илиева пред БНР.

Силна гръмотевична буря се разрази и над Кюстендил вчера, което доведе до спиране на тока в отделни райони в града. Без ток заседаваха и съветниците от Общинския съвет в града. Електричеството спря след силна буря, малко след началото на заседанието. Така повечето от 20-те точки, включени в дневният ред, бяха гласувани на свещи.

На много места в областта падна и градушка. Засегнати са черешови насаждения и градини, зеленчуци по частните дворове.

Градушка съсипа и земеделската продукция в няколко села в общините Сопот и Карлово. Предварителни изчисления показват, че близо 70% от продукцията е унищожена от стихията. Фермери твърдят, че в района не е била изстреляна нито една противоградова ракета, за да бъда спасена продукцията им.

"Големи са пораженията. Розовите ни масиви, които са в плододаване, са почти напълно унищожени. Загубите ни са за хиляди левове", заяви кметът на село Певците Богдан Богданов пред NOVA.

Собственици на масиви с розови насаждения се оплакаха, че продукцията им не е застрахована, тъй като годината е слаба. Хората твърдят, че въпреки седемте ракетни площадки за защита от градушки - ракети не са изстрелвани.

"Много мощен облак се разви над землищата западно от Сопот. Над района не е изстрелвана и няма как да бъде изстрелвана ракета срещу градушка. Това е отдалечен район, който не попада под нашата защита още със самото създаване на ракетните площадки. Няма как ракетата да донесе реагента над тях - те са извън нашия обсег", заяви директорът на РД "Борба с градушките" Димчо Михалев.