Магистрала "Струма" в посока София е отворена за движение. Полицейски патрули охраняват мястото на тежката автобусна катастрофа.

Късно снощи автобусът беше изтеглен и беше транспортиран в посока Перник, а участъкът от магистралата беше пуснат за движение.

Автомобилите се движат спокойно в посока Дупница-София, но в обратната посока движението все още остава затворено, съобщи bTV.

Вероятно в рамките на днешния ден то ще бъде пуснато, но засега няма информация кога точно ще се случи това.

Да се кара с повишено внимание в района на станалия миналата нощ трагичен инцидент на автомагистрала "Струма", апелира пред БТА началникът на сектор "Пътна полиция" в ОДМВР - Перник Слави Лазов. По думите му граждани проявяват любопитство и преминавайки оттам спират да гледат. От снощи е възстановено движението при км 32 в посока София. Единствено в участък от около 250 метра срещу пътно-транспортното произшествие е въведена временна организация в една лента, посочи Лазов. Все още се извършват огледи в двете ленти на пътното платно в посока Дупница, каза още Лазов.

Засилен е трафикът по обиколния път в Перник и Радомир. Лазов припомни, че Перник е с намален скоростен режим на 60 км, в Радомир има ограничение от 40 км.

Пред БНТ бившият следовател Георги Илиев твърди, че ясно личи, че поведението на шофьора на автобуса е неадекватно.

"Ясно личи, че поведението на шофьора на автобуса е неадекватно - той се удря в мантинелата, минава в ляво, в дясно по пътното платно, което ни говори, че нещо се е случило в този момент", коментира следователят в Националната следствена служба Георги Илиев. 

Главната задача на разследващите е да се установи дали пожарът е възникнал преди или след удара в мантинелата и какво е горяло толкова много, смята Илиев.

Защото аз оставам с впечатлението, че този пожар е бил много кратък и с много висока температура. За да има взрив, означава, че има натрупване на пари от летливо горящо вещество в самия автобус, обясни експертът.

Според него, разследването ще отнеме доста време - поне 6 месец, причината за инцидента ще бъде установена малко по-рано, а виновниците по-късно.

Разследването задължително да се води от разследващи органи от нашата страна, но по закон РСМ е в правото си да води паралелно разследване, допълни бившият следовател.