Под заглавия "Отново небрежност, отново трагедия" (в. "Йени Ася"), "Високоскоростна непредпазливост" ("Ортадогу"), "Това се нарича престъпление" ("Биргюн") и "Трагедия в Анкара" ("Йени месаж") турските вестници днес съобщават за катастрофата в Анкара вчера на високоскоростен влак, при която загинаха девет души, а над 80 бяха ранени.

"Няма система, има трагедия" - под това заглавие в. "Карар" съобщава, че липсата на сигнализационна система е довела до вчерашната трагедия, когато високоскоростният влак се удари челно в локомотив, извършващ инспекция на релсовия път. Вестникът цитира изявление на Синдиката на служителите от транспорта и Камарата на инженерите, в което се заявява, че трагедията е била неминуема предвид факта, че линията е била пусната в експлоатация без работеща сигнализационна система. "От осем месеца очаквахме трагедия", заявяват двете институции. Служител на Турските държавни железници също призна, че контролът се е извършвал ръчно, пише още вестникът.

"Йени Ася" също откроява твърдението за липсата на сигнализационна система, както и противоречивите изявления от страна на ресорното министерство за обстоятелствата при катастрофата. Според данните, цитирани от изданието, при инцидента са загинали 9 души, включително трима машинисти, а ранените са 86. Задържани по случая бяха трима служители на Турските държавни железници.

"Сьозджу" напомня, че само преди пет месеца влакова катастрофа в Чорлу отне живота на 25 души. Изданието цитира и заместник-председателя на парламентарната група на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Енгин Йозкоч, който също е заявил в парламента, че линията е била пусната в експлоатация, без сигнализационната система да бъде завършена. "Тези хора не са загинали, защото съдбата им е била такава, а в резултат на престъпна небрежност от страна на държавата", коментира той.

"Цената на шоуто" - така озаглавява материала си по темата опозиционният в. "Джумхуриет", според който "неспособното ръководство и прибързаните откривания (на осъществени проекти) преди изборите отново са довели до трагедия".