Лавина падна и уби двама сноубордисти в Пирин, потвърдиха за Dir.bg от Планинската спасителна служба. Трагичният инцидент е станал преди обед днес. Сигналът е подаден към 11,28 часа, в 12,04 часа първия турист е бил открит, а вторият в 12,38 часа. По първоначална информация и двамата са българи - млади мъже.

Единият турист излязъл извън маркираните писти и трасета и навлязъл в улеите, които се спускат към долината на Бъндерица, наричани Тодорини улуци. Това е едно от местата, където често се случват инциденти с екстремни скиори и сноубордисти.

От Планинската спасителна служба съобщиха, че двете жертви сами са предизвикали лавината. Лавината е била тежка и голяма и е причинила множество травми несъвместими с живота на двамата младежи.

В акцията са участвали две спасителни кучета, а в момента се прави организация за транспортиране на починалите.

Акцията продължава, тъй като не е ясно дали няма и други хора, затрупани от лавината. Тя е паднала над хижа "Бъндерица".

След обилния снеговалеж от последните дни в момента лавинната опасност в планините е значителна. Затова предупредиха и от Планинската спасителна служба.

"Стигат ни жертвите, които даваме по пътищата, достатъчни са. Нека да се спазват указанията на Планинската спасителна служба, правилата за карането на ски там, където е определено, а не извън определените региони. Изключителна е лавинната опасност в момента при 3 метра сняг. Какво е това безумие?! Те не рискуват само собствения си живот, но и този на планинските спасители. Какъв адреналин търсят там горе, да го намират по друг начин", заяви шефът на БЧК Христо Григоров.