Петима туристи загинаха в лавина в австрийския район Дахщайн днес по време на преход със снегоходки, съобщи полицията на провинция Горна Австрия, цитирана от световните агенции.

Лавината, причини за която не са известни, се е свлякла на 2800 метра надморска височина, отбелязва Франс прес. Трагедията е станала около 9:30 часа местно време (10:30 часа българско). Очевидци разказват, че целият склон се е свлякъл. 

Телата на петимата, които са били част от група спортисти от Чехия, са свалени от планината Дахщайн в селото Халщат за разпознаване, уточни говорител на полицията.

Планински спасители са били все още на мястото на трагедията по обяд днес, подкрепени от шест хеликоптера от други австрийски райони.

В средата на януари 2019 г. в град Рамзау-ам-Дахщайн падна друга голяма лавина, която причини значителни щети, но без жертви. Тогава 60 гости, повечето от датски ски клуб, и служители успяха да се евакуират невредими от хотел, върху който падна лавината.

Планинската спасителна асоциация отчете миналата седмица, че сравнително малко хора са загинали от лавини този зимен сезон - за периода 1 ноември 2019 - 1 март 2020 загиналите са шестима, допълва ДПА.