Бурен вятър причини щети на няколко места в страната през изминалата нощ. Един от най-засегнати от стихията е  Врачанският регион, където вятърът духа с близо 100 км/часа и събори дървета и стълбове на уличното осветление и нанесе щети по автомобили.

Снимка: bTV

Ламаринена покривна конструкция от учебен автоцентър пък е била изтръгната от вятъра, премазала е кола и се е стоварила на улицата, съобщи bTV. Малко преди това на мястото е минала жена, която се прибирала от втора смяна на работа, показва запис от видеокамера.

Снимка: bTV

Само секунди са я делили от смъртта, разказаха нейни близки, които са видели записа.

Снимка: bTV

"Падна една огромна ламарина - с размери, може би, два на метър и нещо. И точно преди това беше минала една жена. Ламарината според мен беше смъртоносна, тежка и докато ние се спасявахме от вятъра, паднаха още четири- пет ламарини наведнъж. Видяхме обърната будка, видяхме изкоренено дърво, много керемиди имаше счупени, стъкла, общо взето доста страшно", разказаха очевидци пред БНР.

В града са нанесени и щети по различни сгради и съоръжения в града, пострадали са десетки покриви и фасади, потрошени са стълбове, изкоренени са дървета.

Снимка: Община Враца

Силният вятър наклони коледното дърво в центъра на града. Повредена е и найлоновата шатра на заведението, част от Коледния базар.

Снимка: БНР

В същото време стихията остави без ток стотици потребители в общините Враца, Мездра и Мизия. Екипи на елекроразпределителното дружество ЧЕЗ работят за възстановяване на захранването.

И в София бурята събори дървета и нанесе щети.

Код жълто за силен вятър е в сила днес за 21-а области на страната.