Пет часа е продължила операцията на 20-годишната курсантка от НВУ "Васил Левски" във Велико Търново, която се простреля при почистване на зачисленото ѝ оръжие. Това съобщи пред "Фокус" д-р Сибила Маринова, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов". Тя посочи, че младата жена е била приета в Спешното отделение снощи с прострелна рана в гърдите и в изключително тежко състояние.

Вижте всички снимки тук>>>

Засегнати са белият дроб и гръдната стена. "За щастие е имала късмет и сърцето не беше засегнато. Имаше 2.5 литра кръв в гръдната клетка. Успяхме да спрем кървенето и да я стабилизираме", посочи д-р Маринова. Основен оператор е бил гръдния хирург от Комплексния онкологичен център д-р Драгош Методиев.

Асистенти са били д-р Владимир Христов и д-р Иво Найденов, а анестезиолози д-р Сибила Маринова и д-р Йорданка Трифонова. Операцията е започнала в 21.00 часа вечерта и е завършила в 02.00 часа тази нощ.

"20-годишната курсантка, която бе приета във ВМА рано тази сутрин с прострелна рана в гърдите, е с опасност за живота. Стабилизирана е, но състоянието й е тежко. Предстои да й бъде направена и втора операция", съобщи началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски за състоянието на момичето преди минути.

"Заради близостта на изстрела до гърдите, е засегната най-много горната част на левия дроб, която най-вероятно ще бъде отстранена на по-късен етап. Дори при подобна интервенция, момичето ще може да се възстанови. Тя е млада. Пораженията от изстрела не са само от куршума, а и от навлезлите газове, които произтичат при изстрел", обясни още професорът.

Той благодари на лекарите от, които МОБАЛ "Стефан Черкезов", където бе прието първоначално момичето.

"Те са направили всичко, което е необходимо, за да я стабилизират. В такива моменти се отстраняват най-видимите засегнати тъкани, за да се стопира кръвозагубата, което е направено от лекарите във Велико Търново. Благодарение на действията им пациентката е жива", допълни проф. Мутафчийски.